Franšiza je način da svoju firmu vodite pod poznatim brendom, koji će omogućiti da se brže probijete na tržištu i smanjite rizik poslovnog neuspeha. Dakle to je način da se u ličnom biznisu primenite dokazani poslovni model firme sa iskustvom, znanjem i brendom u toj branši i time uvećate svoj profit.
Dakle, Vi ulažete svoja sredstva i imate slobodu u smislu upravljanja vlastitom firmom, a u poslovanju koristite brend, iskustvo, znanja i metode razvijene od strane davaoca franšize (na primer: McDonald’s, Burger King, brojni domaći trgovački lanci, …)

Međusobna prava i obaveze regulišu se ugovorom.

Osnovna obaveza davaoca franšize je ustupanje prava za poslovanje pod njegovim brendom, kao i da za sve vreme trajanja ugovora vrši transfer svojih znanja na Vas (od obuke menadžmenta za upravljanje biznisom, obuke zaposlenih,  podrške u nabavkama, snabdevanju i prodaji, preko finansija i računovodstva, sve do prenosa marketinških i promotivnih znanja).

Vaša osnovna obaveza kao kupca franšize, je da poštujete preneta pravila ponašanja i da plaćate franšizne naknade, obično pored ulazne, plaćate i redovnu periodičnu franšiznu naknadu, koja može biti fiksna ili procentualna od ostvarenog prihoda.

Franšizing je dokazani poslovni model, koji u svetu uspešno koriste stotine hiljada preduzetnika u različitim delatnostima. Broj poslovnih jedinica u franšizingu u svetu stalno  raste, čak i u državama čije ekonomije imaju negativan trend.
Svi oni koji ne vole i ne žele da im se nametnu nikakva poslovna pravila, svi oni koji imaju više smelosti i dovoljno finansijskih sredstava za poslovne eksperimente i lakše podnošenje poslovnog neuspeha,  svakako nisu „prve mušterije“ za neku od franšiza.

Zaključak: Neuporedivo je lakše, sigurnije i izvesnije razvijati preduzetnički duh pod kišobranom već dokazanog poslovnog sistema, jer iskustvo i znanje su ključ uspeha, a uspeh je ono što se računa.